Matlagningskurs dag 5











Matlagningskurs dag 5, sista gången och det blev en lite mer buffé än en trerätters. Detta var vad vi gjorde!
Baba ganoush:
1 aubergine
1 pressad vitlöksklyfta
2krm spiskummin
2krm salt
2krm svartpeppar
1msk tahini
1msk citron
Sätt ugnen på 200grader
Tvätta auberginen
Skär auberginen på längden
In i ugnen med de skurna sidorna neråt
In i ca 20-30 min (tills mjuk innuti)
Låt svalna så du kan ta i dom
Gröp ur allt med en sked
I med allt i en skål mixa med stavmixer, blanda runt och in i kylen
Ev mer salt
Järpar:
300gram tinad färs (jag använder anammas)
1msk paprikakrydda
1tsk örtsalt
1msk spiskummin
1tsk svartpeppar
2msk Chiafrön + 7msk vatten
2+msk majsstärkelse
Blanda Chiafrön och vatten i en skål och låt stå i ca 10-15 min tills en gelé
Blanda tinade färsen med kryddorna
Blanda i chiafrönen noga och sen majsstärkelse tills det går att forma till avlånga bollar. Man får trycka på dom ett tag och forma i handen så blir det bäst
Stek i olja på ganska hög värme
Vänd med hjälp av två skedar så de får en fin yta utan att ramla isär.
Ca 3 min per "sida"
Guacamole:
4 avokados
1 tomat
1/2 rödlök
1tsk örtsalt
1tsk svartpeppar
2msk citron
1-2 pressade vitlöksklyftor
Gröp ur avokadon
Nagga med en gaffel tills en smet
Ha i citron (hindrar röran att bli brun)
Finhacka tomat och rödlökoch blanda i
Pressa vitlök och ha i resten av kryddorna
Smaka av
Ev mer kryddor
Sallad:
Oliver
Gurka
Tomat
Rödlök
Sheese Greek style (veganfeta)
Äppelcidervinäger
Rapsolja
Salladskrydda
Svartpeppar
Salt
Pumpakärnor (brukar ha rostade pinjenötter men man får inte ha nötter på kursen)
Marinerade kidneybönor:
1burk kidneybönor
5 Finhackade soltorkade tomater
1tsk äppelcidervinäger
1msk basilika
Salt
Svartpeppar
Helgrillad blomkål i ugn:
1 bomkål
200grader mjölkfritt margarin
1tsk örtsalt
2 lagerblad
1tsk svartpeppar
Sätt ugnen på 225grader
Smält margarin
Ha i kryddor
Skär av botten på blomkålen och ta bort blad
Häll margarin över blomkålen
In i ugnen i ca 45 min
Ös över margarin då och då under tiden i ugnen
Kikärtsbiffar:
I burk kikärter
1msk ajvar
1tsk örtsalt
1tsk svartpeppar
2msk majsstärkelse
Skölj kikärtor
Mixa med stavmixer
Blanda i kryddor
I med majsstärkelse
Forma till biffar (puckar)
Stek i olja på hög värme ca 3 min per sida
(Försök att inte pilla för mycket de behöver bra stekyta för att hålla ihop)
Glass med mango och kakor:
Choice smooth vanilla
Mango
Havre och blåbärskakor
1 aubergine
1 pressad vitlöksklyfta
2krm spiskummin
2krm salt
2krm svartpeppar
1msk tahini
1msk citron
Sätt ugnen på 200grader
Tvätta auberginen
Skär auberginen på längden
In i ugnen med de skurna sidorna neråt
In i ca 20-30 min (tills mjuk innuti)
Låt svalna så du kan ta i dom
Gröp ur allt med en sked
I med allt i en skål mixa med stavmixer, blanda runt och in i kylen
Ev mer salt
Järpar:
300gram tinad färs (jag använder anammas)
1msk paprikakrydda
1tsk örtsalt
1msk spiskummin
1tsk svartpeppar
2msk Chiafrön + 7msk vatten
2+msk majsstärkelse
Blanda Chiafrön och vatten i en skål och låt stå i ca 10-15 min tills en gelé
Blanda tinade färsen med kryddorna
Blanda i chiafrönen noga och sen majsstärkelse tills det går att forma till avlånga bollar. Man får trycka på dom ett tag och forma i handen så blir det bäst
Stek i olja på ganska hög värme
Vänd med hjälp av två skedar så de får en fin yta utan att ramla isär.
Ca 3 min per "sida"
Guacamole:
4 avokados
1 tomat
1/2 rödlök
1tsk örtsalt
1tsk svartpeppar
2msk citron
1-2 pressade vitlöksklyftor
Gröp ur avokadon
Nagga med en gaffel tills en smet
Ha i citron (hindrar röran att bli brun)
Finhacka tomat och rödlökoch blanda i
Pressa vitlök och ha i resten av kryddorna
Smaka av
Ev mer kryddor
Sallad:
Oliver
Gurka
Tomat
Rödlök
Sheese Greek style (veganfeta)
Äppelcidervinäger
Rapsolja
Salladskrydda
Svartpeppar
Salt
Pumpakärnor (brukar ha rostade pinjenötter men man får inte ha nötter på kursen)
Marinerade kidneybönor:
1burk kidneybönor
5 Finhackade soltorkade tomater
1tsk äppelcidervinäger
1msk basilika
Salt
Svartpeppar
Helgrillad blomkål i ugn:
1 bomkål
200grader mjölkfritt margarin
1tsk örtsalt
2 lagerblad
1tsk svartpeppar
Sätt ugnen på 225grader
Smält margarin
Ha i kryddor
Skär av botten på blomkålen och ta bort blad
Häll margarin över blomkålen
In i ugnen i ca 45 min
Ös över margarin då och då under tiden i ugnen
Kikärtsbiffar:
I burk kikärter
1msk ajvar
1tsk örtsalt
1tsk svartpeppar
2msk majsstärkelse
Skölj kikärtor
Mixa med stavmixer
Blanda i kryddor
I med majsstärkelse
Forma till biffar (puckar)
Stek i olja på hög värme ca 3 min per sida
(Försök att inte pilla för mycket de behöver bra stekyta för att hålla ihop)
Glass med mango och kakor:
Choice smooth vanilla
Mango
Havre och blåbärskakor