Matlagningskurs dag 5

 
 
 
Matlagningskurs dag 5, sista gången och det blev en lite mer buffé än en trerätters. Detta var vad vi gjorde! 
 
Baba ganoush:

1 aubergine
1 pressad vitlöksklyfta
2krm spiskummin
2krm salt
2krm svartpeppar
1msk tahini
1msk citron

Sätt ugnen på 200grader
Tvätta auberginen
Skär auberginen på längden
In i ugnen med de skurna sidorna neråt
In i ca 20-30 min (tills mjuk innuti)
Låt svalna så du kan ta i dom
Gröp ur allt med en sked
I med allt i en skål mixa med stavmixer, blanda runt och in i kylen
Ev mer salt


Järpar:

300gram tinad färs (jag använder anammas)
1msk paprikakrydda
1tsk örtsalt
1msk spiskummin
1tsk svartpeppar
2msk Chiafrön + 7msk vatten
2+msk majsstärkelse

Blanda Chiafrön och vatten i en skål och låt stå i ca 10-15 min tills en gelé
Blanda tinade färsen med kryddorna
Blanda i chiafrönen noga och sen majsstärkelse tills det går att forma till avlånga bollar. Man får trycka på dom ett tag och forma i handen så blir det bäst
Stek i olja på ganska hög värme
Vänd med hjälp av två skedar så de får en fin yta utan att ramla isär.
Ca 3 min per "sida"


Guacamole:

4 avokados
1 tomat
1/2 rödlök
1tsk örtsalt
1tsk svartpeppar
2msk citron
1-2 pressade vitlöksklyftor

Gröp ur avokadon
Nagga med en gaffel tills en smet
Ha i citron (hindrar röran att bli brun)
Finhacka tomat och rödlökoch blanda i
Pressa vitlök och ha i resten av kryddorna
Smaka av
Ev mer kryddor


Sallad:

Oliver
Gurka
Tomat
Rödlök
Sheese Greek style (veganfeta)
Äppelcidervinäger
Rapsolja
Salladskrydda
Svartpeppar
Salt
Pumpakärnor (brukar ha rostade pinjenötter men man får inte ha nötter på kursen)


Marinerade kidneybönor:

1burk kidneybönor
5 Finhackade soltorkade tomater
1tsk äppelcidervinäger
1msk basilika
Salt
Svartpeppar


Helgrillad blomkål i ugn:

1 bomkål
200grader mjölkfritt margarin
1tsk örtsalt
2 lagerblad
1tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 225grader
Smält margarin
Ha i kryddor
Skär av botten på blomkålen och ta bort blad
Häll margarin över blomkålen
In i ugnen i ca 45 min
Ös över margarin då och då under tiden i ugnen


Kikärtsbiffar:

I burk kikärter
1msk ajvar
1tsk örtsalt
1tsk svartpeppar
2msk majsstärkelse

Skölj kikärtor
Mixa med stavmixer
Blanda i kryddor
I med majsstärkelse
Forma till biffar (puckar)
Stek i olja på hög värme ca 3 min per sida
(Försök att inte pilla för mycket de behöver bra stekyta för att hålla ihop)


Glass med mango och kakor:

Choice smooth vanilla
Mango
Havre och blåbärskakor
Glutenfri/går att göra glutenfri, Mat | |
Upp