Veganbarn

 
 
Jag ville göra ett inlägg om veganbarn pga många diskussioner på sistone. Jag är mamma till två barn som är veganer. De är idag 2,5 och snart 4 år. Från start har man fått höra att ens val är livsfarligt och att barn behöver mjölk för starka ben, proteinbrist osv. Det är såklart inte fallet för som vegan har man koll på vad man stoppar i sig.

Som förälder vet man ju det starka bandet med sitt barn, då kan man försöka tänka på moderns öde i mjölkindustrin som blir tvångsinseminerad och få sin nyfödda tagen ifrån sig gång på gång. Men om man bortser från det så finns ju även forskning som visar att mejeriprodukter inte är bra för oss och risk för att vara cancerframkallande. Alltså inget man borde vilja stoppa i sitt barn. Det är absurt att man som människa beslutar att det är dags för sitt barn att sluta amma bara för att sen övergå till en annan arts bröstmjölk. Finns ingen logik.

Kött som påstås vara det enda och perfekta proteinet visar sig inte vara det och ökar istället risken för diabetes, cancer, hjärt och kärlsjukdomar och även högt kolesterol. Om inte det vore avskräckande att ge sitt barn så är kött även en spridare av antibiotika resistenta bakterier. Även om du äter svenskt. Sverige har en av de lägsta antibiotika användningar men det används fortfarande alltså sprids resistens ändå. 

Fisk blir bara fyllt med mer och mer gifter för våra hav är fulla med skräp som förorenar haven. Väljer du odlad fisk är de fyllda med mediciner för att klara att leva med tiotusentals invivider i små bassänger där sjukdomar lätt sprids.

Det är lätt som förälder till veganbarn att bli orolig om de inte äter eller kanske blir sjuka och man tänker då att det är kosten. Alla barn har perioder då de matvägrar eller blir sjuka mycket eller inte växer. Jag hade tex en vän vars barn enbart åt mackor, oboy och pizza i typ 2 år och föräldern tyckte inte det var konstigt alls medans mina barn med en bra varierad kost och vitaminer kände oro att det inte var tillräckligt. Men det är det och efter bvc besök så får de toppresultat på alla undersökningar och de växer helt efter sin kurva som de ska. A och O, ha koll på vad de äter. Är de småätare välj då bara näringstät mat så de får i sig något iaf.

b12 får de i sig av att dricka mycket havredryck och använder berikad bjäst men har i skåpet animal parade som de får som lite backup en gång i veckan.

Omega 3 får de i sig från rapsolja, linfröolja. Vi kör mycket smoothies så har man några tsk linfröolja så är det perfekt. I skåpet har vi algolja som backup som vi också ger en gång i veckan.

D vitamin får de från havredrycken men vi kör d-vitamin spray under mörka delen av året.

Kalcium får de i sig genom havredrycken  som har exakt samma halt kalcium som i mjölk.

En etisk vegansk livsstil är bättre för djuren, för hälsan, för miljön och för barnet som växer upp med värderingen att alla liv är värda lika mycket små som stora och att alla ska ha rätten att leva sitt liv.  
 
Allmänt | |
Upp