Istället för mejeriprodukter

 

Oatlys havregurt - sockerfri, smakar inte så mycket men blir god med müsli och bär. Vi köper den till barnen då alla andra innehåller socker. (Som vi hittat iaf) Tog lite tid att vänja mig vid den men det är för att jag älskar såna jätte sockrade youghurtar. Finns också med jordgubbssmak som är god. Kostar runt 30kr.


 
Plantis soygurt - Med socker, finns i jätte många olika smaker och är jätte god. Smakar precis som youghurt förutom att ibörjan lade jag märke till en liten bismak av soja men det är en vanesak som jag inte märker av längre. Kostar runt 30kr, brukar vara rabatt på Coop två för 40kr.
 
 
Oatlys imat - havregrädde i maten. Tycker inte att det är någon skillnad alls när man har det i maten. Den är några kr dyrare än grädde men inte så att det gör hål i pengakassan, skulle det vara fruktansvärt att den är lite dyrare så finns det planti havregrädde som faktiskt är billigare än grädde.
 
 
Oatlys ikaffet - som den heter, jätte god i kaffet. Kostar 17-19kr
 
Garants havredryck - Att börja dricka havredryck efter ha druckit mjölk kan vara lite svårt i början. Det var enklare med mandel, kokos och ris drycker i början sen när man "glömt bort" hur mjölk smakar så smakar havredryck jätte gott. Allt är ju såklart en vanesak som går att ändra. Vissa älskar ju havredryck mm på en gång utan problem också beroende på vad man gillar. Garants finns på Willys 10pack för 99kr. Alltså ligger på samma pris som mjölk. Min favorit är coops havredryck, 10pack för 110kr.
 
 
Oatlys ifraice - är som creme fraiche, turkisk youghurt liknande. Finns också soja varianter. Dom ligger runt 25-30kr.
 
 
Nu var bara det här några tips, finns oändligt med substitut för era mejeriprodukter. Billigare, dyrare. Vissa goda och vissa inte. Prova er fram, finns något för alla för om ni tänker efter är inte den där femman eller tian värt att betala extra på vissa produkter om ni vet vad kor och kalvar får gå igenom för att mjölkprodukter ska finnas i mejerihyllan? 
 
För att kon ska producera mjölk så måste kon först insemineras, så föder hon en kalv som hon får ha vid sin sida tills hennes mjölk runnit till och det brukar vara 1-2 dagar. Sen tas hennes nyfödda ifrån henne, så får kalven stå i en ensam box och dricka ersättning i sina första månader i livet. Det får dom göra för att dom har sånt enorm närhetsbehov då dom inte får ha sin mamma så dom suger på allt dom kan få tag i då sina vänners svans, öron, penis. Han blir sen använd som avel eller slaktas vid 1-18månader. Köper man ekologiskt så får mor och nyfödd vara tillsammans i några dar-några veckor. Vilket som är inte ett naturligt beteende då kalven ammar upp till två år och är ständigt vid sin moders sida. Kon insemineras sen en gång per år, för att hålla den extrema mjölkmängden uppe. Kor lever upp till 20år men i industrierna så går kor till slakt runt 4-5år för att då har hon gjort sitt och är inte användbar längre då hon inte kan producera mer mjölk, fler kalvar eller lider av juverinflammationer.
Var och blod i viss mängd är godkänt och lagligt i mejeri, jag säger det inte för att det ska äckla er. Jag säger det för vad säger det om industrin? Att man får utnyttja ett djur till en sån punkt finns det ingen regel eller lag om men det är godkänt att det får säljas.
 
 
 
"Vi behöver korna för våra öppna landskap" 
 
LRF har kämpat flitigt i flera år för att avskaffa betesrätten då det inte är lönsamt för bönderna att ha dom ute, utan vill ha dom i lösdrift det vill säga gå runt inomhus på betonggolv. Gick dessutom igenom en ny regel nyligen så nu får bönderna själva bestämma när korna ska gå ut, utan någon dokumentation på det. Innan var det bestämt en viss tid under dom fjuttiga sommarmånaderna då kunde det kontrolleras men nu kommer det vara rätt omöjligt vilket såklart kommer utnyttjas. Som att stå inne 90 procent av sina liv inte var tillräckligt för mjölkkorna. 
Allmänt, Mat | |
Upp