Matlagningskurs dag 2

 
 
Gång nummer två på kursen gjorde de duktiga kursdeltagarna:
 
*Trattkantarelltoast
*Rotfruktsoppa med krutonger
*Äppelkaka
 
Kantarellerna hade familjen plockat dagen innan, de stektes i margarin med gul lök, i med havregrädde, salt, peppar och vitpeppar. Så en redning på majsstärkelse och vatten för att tjocka till det lite. Deltagarna kom på att man kunde skära av kanterna och använda de som krutonger vilket var jätte smart och kul, mycket finare upplägg. Toppat med en persilje kvist.
 
Rotfrukt soppan:
4 polkabetor
2 morötter 
1 gul lök
5 potatisar
1 kålrot
1 palsternacka
1liter vatten
1pkt vitabönor
2,5dl havregrädde
I tsk örtsalt
1tsk äppelcidervinäger
1/2tsk svartpeppar
1/2tsk vitpeppar
1 knippe persilja (på slutet)
Rapsolja 
1 umamibuljong
1msk margarin
 
Skala och hacka allt
Stek i olja med kryddorna
Häll i en kastrull i med vatten, vinäger och umamibuljong 
Koka i ca 15 min
Häll i havregrädde, margarin och hackad persilja
Grovmixa
 
 
Äppelkaka:
4dl vetemjöl
3dl socker
1/2msk bakpulver
1tsk kardemumma 
1tsk kanel
1tsk vaniljsocker
1krm salt
1 riven citron
1dl rapsolja
2,5dl havredryck
Ca 4 äpplen
 
Sätt ugnen på 225grader
Skala äpplen och hacka i bitar 
Blanda i en bunke med 1+1+1tsk socker, kanel och kardemumma låt stå medans du blandar smeten
Blanda de torra ingredienserna noga sen häll i resten och blanda tills klumpfri 
Olja en form och bröa 
I med äpplebitarna sen smeten 
In i ca 30 min.
Mat | |
Upp